Utama » Headline

UBN Memperkudakan Jemaah Tabligh

Submitted by on Sabtu, 11 Julai 2009Tiada Ulasan

Oleh: NurIman

Perdana Menteri dan Timbalannya dengan penuh ta’zim hari ini hadir dalam Ijtima Tabilgh Sedunia yang diadakan di Sepang, Selangor. Di Beritakan hampir 100K jemaah tabligh dari seluruh dunia berkampung selama 3 hari di situ sempena Ijtima tersebut.

Beberapa hari sebelum Ijtima tersebut ada juga jemaah tabligh di tempat aku yang mempelawa aku untuk bersama Ijtima tersebut namun aku hanya tersenyum.

Pengalaman berhujah dengan jemaah tabligh membuat aku rasa membuang masa saja untuk berdebat dengan mereka. Tiada titik noktah.

Berbalik pada kunjungan PM dan TPM ke Ijtima tersebut hari ini bolehlah di lihat dari sudut mengambil kesempatan politik untuk UBN bagi menunjukkan kepada umat Islam khususnya di Malaysia yang UBN ni tidak pernah menolak Gerakan Islam! Ciss Munafik punya UBN! Dengan Jemaah Tabligh yang berfahaman menolak politik mereka bolehlah di perbodohkan tetapi tidak pada kami yang memahami Islam secara total.

Tangan-tangan zalim UBN yang menggunakan ISA dan merompak harta rakyat mungkin di pandang sama sahaja dengan parti politik lain oleh sebahagian Jemaah Tabligh. Yang penting hanyalah AMAL bagi mereka.

Akhir sekali, UBN berharap dengan sokongan mereka pada jemaah Tabligh akan dapat membantu menaikan imej mereka sedikit sebanyak serta memungkinkan mereka mendapat sokongan dari pengundi Islam? Ciss jangan harap…..

Ikuti soal jawab ini (di petik dari laman web ustazazhar.com )mengenai jemaah Tabligh
http://ustazazhar.com/v1/pelbagai/jamaah-tabligh.html

Assalamualikum ustaz..

saya ingin bertanya tebtang jemaah tabligh..boleh ustaz terengkan serba sedikit tentang jemaag tabligh. terima kasih

…………………..

w.salam

Jemaah tabligh yang sedia maklum itu adalah salah satu dari ribuan jemaah2 Islam yang memberikan tumpuan atas uasaha2 dakwah dibumi Allah ini. Jemaah yang berpusat di india ini disertai oleh ratusan ribu umat islam diseluruh dunia.

Apa yang elok tentang jemaah tabligh ini ialah kerja2 berdakwah mengajak manusia menunaikan solat dan melakukan amalan2 sunnah yang mana kebanyakan manusia Islam hari ini semakin melupakannya.

Cuma perlu diberi perhatian pada apa yang berlaku pada jemaah tabligh yg ada pada zaman ini telah sedikit lari dari segi perjalannya jika dibandingkan dengan zaman awal ianya ditubuhkan.

Jemaah tabligh pada zaman penubuhannya sangat mementingkan dua perkara dalam gerakan mereka yaitu menuntut ilmu dan berjihad.

Lihatlah kisah bagaimana Maulana Mohd Zakaria dan Maulana Mohd Yunus bertungkus lumus belajar ilmu agama sehingga menjadi ulamak dan perjuangan mereka menentang kebatilan tanpa takut kepada sesiapa.

Jemaah yang ada pada hari ini telah meninggalkan dua asas penting dalam gerakan tabligh ini dimana mereka kurang gemar menuntut ilmu dengan bersungguh dan ramai pula yang meninggalkan jihad yang mana kedua perkara ini adalah sunnah Nabi saw yang sangat tinggi nilainya disis Allah swt.

Begitu juga dengan nahi munkar agak kurang dipraktikkan padahal amar ma’ruf itu tidak boleh dipisahkan sama sekali denga nahi munkar kerana keduanya inilah yang menjadikan para sahabht r.a. sebagai umat terbaik yag pernah wujud dikalangan umat manusia.

wallahua’lam

______________

Leave your response!

You must be logged in to post a comment.

?>